• Es manté el model d’èxit, basat en la qualitat i les activitats al carrer. I s’incorporen noves propostes, tendències i estils, com ara el “Tardeo de la Fira”, el cicle (In)Fusió Valenciana, el correfoc doble o el Pirata Rock Meeting…

• L’acte inaugural, el divendre 27 de setembre, a les 20.30 h, comptarà amb l’actuació de la companyia belga Cirq’ulation Local i un espectacle de focs artificials de proximitat realitzat per la pirotècnica Ricardo Caballer.

 

Nota de Premsa

Gandia 2 de setembre 2019.- L’alcaldessa de Gandia, Diana Morant; el regidor delegat de Cultura, Nahuel González; el regidor delegat de Política Festiva i Escena Urbana, Jose Manuel Prieto; i Joan Muñoz, director General de Cultura Festiva i Fira i Festes, han comparegut aquest matí en roda de premsa per presentar la programació de la Fira i Festes de Gandia 2019, que tindrà lloc del 27 al 30 de setembre.

Una edició de la qual Diana Morant ha destacat que ha estat programada i treballada amb molta estima, perquè «les polítiques culturals i festives a la nostra ciutat han crescut en mitjans humans i econòmics, ja que és una aposta d’aquesta legislatura».

 

Nous formats
L’alcaldessa ha afirmat que es tractarà d’una Fira i Festes continuista, però que incorporarà novetats que s’afegiran als elements ja tradicionals com el Tio de la Porra, els mercats tradicionals o la pilota valenciana. «Volem que siga una edició innovadora per al projecte de la Fira i Festes, que incorporarà nous formats i espais».

 

Sobre els formats nous, Morant ha destacat el «Tardeo de la Fira», que es desenvoluparà a la plaça del Tirant al llarg de tota la vesprada fins que comencen les activitats de la programació habitual, i que té com a objectiu cobrir les necessitats del públic més jove; o la iniciativa (In)Fusió Valenciana, que es desenvoluparà a la plaça de l’Escola Pia i que farà valdre la riquesa musical valenciana.

Pel que fa als nous espais, la plaça de Loreto acollirà la Fira Auto Gestionada (FIGa).

 

Característiques
Sobre les principals característiques de l’edició que començarà el pròxim 27 de setembre, l’alcaldessa n’ha destacat tres:
La primera d’elles és la qualitat dels espectacles. «Tornem a fer una aposta per la qualitat dels espectacles. El departament ha treballat durant tot l’any per portar a les millors companyies i espectacles» ha afirmat l’alcaldessa, qui ha destacat en aquest apartat el doble acte inaugural amb el Tio de la Porra al matí i l’acte que es desenvoluparà a partir de les 20.30 i que comptarà amb un espectacle de circ a càrrec de la companyia belga Cirq’ulation Local i uns focs artificials de proximitat realitzats per la pirotècnica Ricardo Caballer.

 

Aquests dos actes tindran una continuïtat en la qualitat oferida a la ciutadania en els espectacles durant aquests dies i que anirà a càrrec de gairebé una vintena de companyies premiades en nombrosos festivals nacionals i internacionals que oferiran 55 representacions de circ, dansa, humor, acrobàcies, teatre visual i gestual, titelles, música clown… Activitats que deixaran bocabadats a tots aquells que s’acosten al passeig de les Germanies durant el matí, la tarda i la nit.

 

La segona característica serà el carrer com a escenari principal de l’activitat d’espectacles fixos i itinerants, on destacarà 1 correfoc doble protagonitzat per les colles de Dimonis Correcagarneres de Terrateig i Dimoli del Grau de Gandia.

 

Finalment, Morant ha destacat que serà una Fira molt igualitària i inclusiva, ja que pretén compensar les desigualtats de gènere que també es produeixen al carrer. Per a això, el consistori ha organitzat per primera vegada una partida de raspall competitiva que tindrà el seu trofeu i que comptarà amb les millors representants femenines d’aquesta modalitat de pilota. En aquest àmbit, l’alcaldessa ha recordat el protagonisme de la dona en el cartell anunciador d’aquest any i que es tornarà a comptar amb Punts Violeta, per informar i assessorar sobre la violència masclista, en els espais de major concurrència.

 

Varietat d’estils musicals
Per la seua banda, el regidor de Cultura, Nahuel González, ha presentat les actuacions musicals de la Fira i Festes de Gandia, “que serà molt variada, amb estils musicals diferents i pensada per a totes les edats… On la col•laboració público-provada, també ha estat fonamental. Serà, en definitiva, una Fira que marcarà època i que serà recordada durant molt de temps”.

Així, hi ha 3 escenaris per a les actuacions musicals: D’una banda, el PARC DE LA FESTA (parc Ausiàs March), l’espai de referència per a la gent jove, de divendres a diumenge, des de la mitjanit fins a les 6.30 de la matinada. Divendres, “Coco Loco on tour”. Amb Actuacions del Dj’s Medardo de la Paz, Alex Alvarez i Pablo Mas. Dissabte, “Falkata”: Actuacions dels Dj Roberto Sansixto, Ivan Suel i Javi Mengu. I diumenge, de 19.30 a 00.30 h, el Pirata Rock Meeting, amb indie i pop rock d’alt nivell: Capa de Plàstic, Valira i Miss Caffeina com a plat principal de la nit. A partir de les 00.30 h: “Bacarrà on tour”, amb les actuacions dels Dj Vicente Simo, Dael Debon i Mambo.

 

Un altres escenari és l’IES MARIA ENRÍQUEZ, amb les actuacions musicals d’ESCENA GANDIA. Divendres, a les 22 h, Taburete i Camela. I dissabte, a les 21.15 h. Hombres G i Mikel Erentxu.

 

Finalment, a la CASA DE LA MARQUESA, hi ha concerts gratuïts al migdia i a la nit, amb els tributs musicals. D’una banda, els VERMUTS DE LA MARQUESA, a les 13 h, al Jardí de la Casa de Cultura. Dissabte, tribut a Loquillo, amb Defecto de forma. Diumenge, The velvet rock band, amb versions de rock internacional. I dilluns, “Los Ray-band”, amb versions de pop-rock.

 

A la nit, a partir de les 23 h, EL JARDÍ DELS TRIBUTS: “Please”, concert tribut a U2 (divendres); “Maroca”, tribut a Amy Winehouse (dissabte); Grahan Foster and friends, tribut a Eric Clapton (diumenge). A més a més, el diumenge 30, a les 19 h, s’hi manté el FESTIVAL GANDIA YEYÉ, amb Micky y los Colosos del ritmo.

 

Al TEATRE SERRANO, el divendres 27 de setembre, a les 22.30 h, s’hi representa «Pel davant i pel darrere», de la companyia valenciana Olympia Metropolitana. Dissabte 28, a les 22.30 h, será el torn per a l’espectacle musical dedicat a Queen amb l’espectacle “We love Queen” de la companyia Yllana i Barabú. Les entrades estan pràcticament esgotades, amb la qual cosa s’està treballant en la possibilitat d’una sessió complementària. Diumenge 29, a les 22.30 h, hi està prevista la representació de “Meravellós va ser tornar”, un tribut a Lina Morgan realitzat per Saga Produccions. Finalment, el dilluns 30, a les 20 h, acollirà un espectacle de circ a càrrec de la companyia “Falten 7”.

 

L’evolució del model
El regidor de Cultura Festiva i Escena Urbana, José Manuel Prieto, ha explicat que aquesta Fira, que consolida el model d’èxit (qualitat, de carrer i participatiu), és també una fira evolucionada cap a les noves tendències, models i gustos. “Un exemple són els nous formats i espais, com ara el correfoc doble del diumenge, l’acte inaugural que potencia el doc de pirotècnia de proximitat o la recuperació de la informació permanent a peu de carrer, a través d’un espectacle itinerant”. Prieto també ha destacat els 55 espectacles teatrals de de 17 companyies, moltes d’elles internacionals, amb molts premis arreu de l’Estat. “La Fira sols funciona si s’aconsegueix un gran treball tècnic i hi ha ganes i il•lusió de la ciutadania. Aquests punts estan garantits. I, a més,si no plou. Això ja no està en les nostres mans”.

 

Fira al carrer
Finalment, el Director general de Cultura Festiva i de la Fira i Festes de Gandia, Joan Muñoz, ha recordat els diferents espais on es desenvolupa la gran majoria de les activitats i actuacions de carrer de la Fira. S’instal•laran 3 mercats: MERCAT TRADICIONAL VALENCIÀ (C/ Vallier, Mesquita del Raval i pl. de Sant Josep); MERCAT RENAIXENTISTA (C/ Duc Alfons el Vell, dels Arcs, Ausiàs March i Passeig); SÓC ÀRAB (plaça rei en Jaume I).
A la plaça del PRADO s’hi instal•larà un gran cobert de circ que acollirà espectacles, exhibicions esportives, actuacions, etc…
A la PLAÇA MAJOR, s’hi realitzarà l’acte inaugural, divendres, amb l’espectacle de la companyia belga Cirq’ulation Locale i la pirotècnia valenciana RICASA, a les 20.30 i a les 23 h; Dissabte, la IV Diada de la Muixeranga de la Safor, a les 19.00 h, amb la participació de la Muixeranga de Xàtiva, de la Marina Alta i de la Safor; Tango i el II Festival Multicultural “Ritmes del Món”, ritmes i balls tradicionals de les diferents cultures del món que conviuen ací, diumenge, a partir de les 17 h.
L’ESCOLA PIA acull el Cicle (In)Fusió Valenciana, amb música, balls tradicionals valencians, entre els quals destaca l’actuació de Jonatan Penalba, el divendres, a les 22.30 h.
EL PASSEIG DE LES ARTS: Zones A, B, C, D i E, amb 55 representacions.
PLAÇA TIRANT: “Tardeo de la Fira” i Street Food Festival (espai gastronòmic).
PLAÇA LORETO: Fira de Gandia Autogestionada. La FIGa.
BEBÉ ESPAI: Biblioteca central.

Activitats i exhibicions esportives esportives; visites al MAGa, espais de la Memòria democràtica, al Palau Ducal; exhibicions de vehicles antics, bonsais, la Fira d’Associacions, etc, completen l’extensa programació de la Fira i Festes de Gandia 2019.

 

Nota de la redacción:  Al poco tiempo de designarse las tareas a cada concejal solicitamos entrevista con el fin de realizar en la Fira i Festes una Radio Abierta (un sólo día) con espectáculos de música, teatro, entrevistas,  información de otros espectáculos de la Fira, pero se nos dijo que era imposible que ya estaba cerrado y que estaban programando la Fira del año que viene… Los alumnos serían los encargados de llevarla adelante y sólo necesitábamos espacio y corriente eléctrica. Y no le costaba absolutamente nada al Ayuntamiento. Además de ser un evento multicultural por las distintas nacionalidades y de distintos lugares de España.  No estaremos, pero seguiremos estando…lo prometo.

Ricardo Sánchez